Κορονοϊός Κρίση ή Ευκαιρία;

Κορονοϊός

Κρίση ή ευκαιρία;

Δεν αμφιβάλλω καθόλου… πως όλοι μας διανύουμε μια πρωτόγνωρη και ασυνήθιστη χρονική περίοδο.

Δεν αμφιβάλλω καθόλου… πως όλοι μας στενοχωριόμαστε στο άκουσμα κάθε χτυπήματος του κορονοϊού προς τον συνάνθρωπό μας.

Δεν αμφιβάλλω επίσης καθόλου… πως όλοι μας φοβόμαστε για την υγεία των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά μας αλλά και για την υγεία του εαυτού μας.

Ναι.

Διανύουμε μια περίοδο με απώλειες. Διανύουμε μια περίοδο <δύσκολή>. Διανύουμε μια <ιστορική> περίοδο.

Κάτι τέτοιο δεν έχει ξανασυμβεί.

Ποτέ ξανά δεν μας ζήτησε η κυβέρνηση να κλειστούμε στα σπίτια μας.

Ποτέ ξανά δεν έκλεισαν τα σχολεία εξαιτίας μιας ασθένειας.

Ποτέ ξανά δεν χρησιμοποιούσαμε μάσκες και αντισηπτικά για να κάνουμε τις καθημερινές μας αγορές.

Και ενώ βομβαρδιζόμαστε όλοι μας συνεχώς μέσα από τα ΜΜΕ για όλα τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε για να διατηρήσουμε ασφαλή τη σωματική μας υγεία, σχεδόν κανείς δεν σκέφτηκε να μας ενημερώσει για τα μέτρα που χρειάζεται να πάρουμε για να διαφυλάξουμε τη ψυχική μας υγεία.

Αγαπημένοι φίλοι και αγαπημένες φίλες της διαδικτυακής ομάδας Upgrade-Your-Self.com.

Όσα θα σας γράψω πιο κάτω, σαφώς και δεν είναι τα μέτρα που χρειάζεται να τηρήσετε αυτήν την χρονική περίοδο. Η λέξη <μέτρα> σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι η κατάλληλη. Θα μπορούσα όμως να πω πως πιο κάτω θα σας παραθέσω κάποιες εισηγήσεις για να βιώσετε αυτή  την τόσο διαφορετική περίοδο όσο πιο θετικά μπορείτε, εστιάζοντας στις ευκαιρίες που δημιουργεί και όχι στα αρνητικά συμβάντα που την συνοδεύουν.

Είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ανάγκη να κάνετε πρώτα τα εξής:

  1. Αναγνωρίστε πως όλες αυτές οι συνεχείς και δυσάρεστες ειδήσεις περί κορονοϊού σας μεταφέρουν συναισθήματα φόβου, άγχους, πανικού και ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ, ναι μεν να ενημερώνεστε για όλα όσα συμβαίνουν, αλλά δε, να το κάνετε αυτό με μέτρο. Να ενημερώνεστε συγκεκριμένες ώρες της μέρας. Χρειάζεται να βάλετε ένα όριο στον συνεχή βομβαρδισμό των δυσάρεστων γεγονότων που σας φορτίζουν συνειδητά , αλλά και υποσυνείδητα με αρνητικά συναισθήματα. Η μια αρνητική σκέψη μπορεί να φέρει την άλλη, εντελώς ασυνείδητα. Υπάρχει κινδυνος να καταλήξετε να περνάτε την κάθε μέρα σας μέσα στον πανικό, φοβούμενοι τα χειρότερα, όντας εντελώς αδρανείς. Μην επιτρέψετε να συμβεί κάτι τέτοιο.
  2. Εστιάστε καθημερινά στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Αντί να σκέφτεστε τι αρνητικό μπορεί να συμβεί, είναι πολύ πιο έξυπνο να εστιάσετε σε όλα τα θετικά που συνοδεύουν αυτήν την <παράξενη> περίοδο που διανύουμε.

Κάντε την εξής ερώτηση στον εαυτό σας:

 Ποιες είναι οι ευκαιρίες που αναδύονται μέσα από αυτήν την κρίση;

Γνωρίζουμε όλοι μας πολύ καλά πως η κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες ΟΜΩΣ ελάχιστοι είναι αυτοί που συνειδητοποιούν τις ευκαιρίες εν καιρώ κρίσης έτσι ώστε να επωφελούνται από αυτές.

Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, μαζί στην άλλη όψη του νομίσματος.

Ευκαιρία 1:

Πότε ξανά είχες στη διάθεσή σου τόσο χρόνο στο σπίτι;

Σε αυτήν την περίοδο έχεις την ευκαιρία να ασχοληθείς με τον χώρο σου. Να τον οργανώσεις καλύτερα. Να ελέγξεις τις ντουλάπες, τις αποθήκες. Μπορείς επίσης να κάνεις και την  εκκαθάριση από τα παλιά και άχρηστα ρούχα και αντικείμενα. Μπορείς να αλλάξεις μέχρι και την διαρρύθμιση του χώρου. Είναι σημαντικό, εφόσον θα περνάς τόσο χρόνο στο σπίτι να φροντίσεις να κάνεις τον χώρο σου όσο πιο λειτουργικό και ευχάριστο γίνεται. Άσε τη δημιουργική σου πλευρά ελεύθερη για να σε καθοδηγήσει. Μπορεί μετά από αυτήν την κρίση, το σπίτι σου να γίνει ακόμη πιο άνετο και ωραίο.

Ευκαιρία 2

Χρόνος για ξεκούραση.

Αν σου έχει απαγορευτεί η είσοδος στον χώρο εργασίας, τότε είσαι απ’ τους τυχερούς που θα μπορούν να κοιμούνται λίγο έως αρκετά περισσότερο. Δεν θα χρειάζεται καθημερινά να αφιερώνεις χρόνο σε ντύσιμο, ετοιμασία φαγητού, οδήγηση αυτοκινήτου και άλλα. Θα ξυπνάς με πολύ πιο χαλαρή διάθεση και θα εργάζεσαι νιώθοντας πολύ πιο άνετα.

Και για να σε προλάβω. Σε περίπτωση που υπάρχουν παιδιά στο σπίτι, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα που να εξυπηρετήσει καλύτερα ΟΛΑ τα μέλη της οικογένειας. Άρα μέσα από συζήτηση, αποφασίζετε με ποιον τρόπο θα κινηθείτε αυτές τις μέρες έτσι ώστε όλα τα μέλη της οικογένειας να βγαίνουν κερδισμένα και να νιώθουν καλά.

Είναι επιτακτική ανάγκη ο καθένας από εμάς να δημιουργεί καθημερινά (και καλύτερα γραπτώς ) το πλάνο της ημέρας του και να είναι δημιουργικός και παραγωγικός.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαφορετική περίοδος θα ευχαριστείς τον εαυτό σου για όλα όσα έχεις κάνει και θα νιώθεις <νικητής> μέσα από αυτή την εμπειρία.

Ευκαιρία 3

Ας ασχοληθώ με το χόμπι μου.

Αναμφίβολα, θα υπάρξουν στιγμές μέσα στο σπίτι που θα πεις: βαρέθηκα.

ΑΛΛΑ, εάν ξεκινήσεις να καταπιάνεσαι με χόμπι ή δραστηριότητες που σε ευχαριστούν σίγουρα θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Ίσως αυτός ο επιπλέον χρόνος στο σπίτι να είναι η ευκαιρία για να εξασκηθείς σε κάτι που σου αρέσει και να γίνεις ακόμη καλύτερος/καλύτερη σε αυτό. Ή ίσως είναι η ευκαιρία να αναζητήσεις καινούρια ενδιαφέροντα και να ανακαλύψεις το νέο σου χόμπι!

Ευκαιρία 4

Είσαι το ταίρι μου και τώρα σε νιώθω κοντά μου πιο πολύ από ποτέ.

Πολλές φορές οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπουν να περάσουμε αρκετό χρόνο με τον/την σύντροφό μας. Να , λοιπόν, η ευκαιρία να έρθουμε ακόμη πιο κοντά με το ταίρι μας. Να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας και να συζητήσουμε κυρίως για το πως μπορούμε να περάσουμε όσο πιο θετικά γίνεται αυτήν την περίοδο. Να μιλήσουμε και για άλλα θέματα που μας απασχολούν, να θέσουμε τους κοινούς μας στόχους. Να μαγειρέψουμε μαζί. Να καθαρίσουμε μαζί. Να λειτουργήσουμε περισσότερο σαν ομάδα. Να βρούμε διάφορους δημιουργικούς τρόπους να διασκεδάσουμε μαζί.

Ευκαιρία 5

Οικογένεια. Ας έρθουμε όλοι πιο κοντά.

Όλη η οικογένεια στο σπίτι. Ίσως να αισθάνεσαι πως επικρατεί ένας μικρός ή μεγάλος χαμός μέσα στο σπίτι, αλλά δεν πειράζει. Όταν υπάρχουν πολλά άτομα μέσα στο σπίτι, αυτό είναι απόλυτα λογικό. Όμως, πόσες φορές είχατε ξανά την ευκαιρία να περάσετε όλη η οικογένεια, τόσο πολύ χρόνο μαζί. Τώρα υπάρχει χρόνος να κάνετε όλα αυτά που θέλατε να κάνετε στο σπίτι με την οικογένειά σας. Να μαγειρέψετε μαζί, να φάτε μαζί, να πάρετε πρωινό μαζί, να συζητήσετε όλοι μαζί, να παίξετε όλοι μαζί. Αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία για όλους σας. Μπορεί μελλοντικά να χαρακτηριστεί ως η εμπειρία που σας έφερε όλους πιο κοντά και ενδυναμώθηκαν οι σχέσεις σας.

Μιλήστε ΟΛΟΙ. Εκφράστε τις φοβίες σας και τις ανησυχίες σας και έπειτα πάρτε από κοινού την απόφαση να περάσετε αυτή την περίοδο όσο καλύτερα γίνεται. Ας εισακουστούν όλες οι επιθυμίες και ας πραγματοποιηθούν οι περισσότερες. Όλα τα μέλη της οικογένειας μπορούν να σκεφτούν και να προτείνουν τρόπους για να περάσετε  όλοι μαζί ευχάριστα τον χρόνο σας..

Προσοχή! Τα μικρά παιδιά μπορούν πραγματικά να σας εκπλήξουν γιατί τείνουν να έχουν συνήθως τις πιο ευφάνταστες και δημιουργικές ιδέες. Μη φοβηθείτε να ακολουθήσετε τις εισηγήσεις τους. Ας γίνετε και εσείς για λίγο παιδιά. Αφεθείτε και διασκεδάστε.

Ευκαιρία 6

Ας μάθω κάτι καινούριο.

Μήπως σου περισσεύει χρόνος; Αν ναι, ίσως θα ήθελες να αξιοποιήσεις αυτόν τον χρόνο για να μάθεις κάτι που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επιθυμείς. Από το να μαγειρεύεις μέχρι το να μάθεις μια άλλη γλώσσα. Πλέον στο διαδίκτυο υπάρχουν απεριόριστες πηγές μάθησης, και αρκετές από αυτές είναι εντελώς ΔΩΡΕΑΝ.

Μάθε κάτι καινούριο, κάτι χρήσιμο. Εμπλούτισε τις γνώσεις σου και τις δεξιότητές σου.

Ευκαιρία 7

Χρόνος με τον εαυτό.

Πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος που περνάει κανείς με τον εαυτό του! Τεράστια ευκαιρία, η οποία μπορεί να σου αλλάξει ριζικά τη ζωή. Ο χρόνος που περνάς με τον εαυτό σου, μόνος σου, σε βοηθάει να έρθεις πιο κοντά στις ανάγκες σου, στις επιθυμίες σου. Σε βοηθάει να επεξεργαστείς συμβάντα και καταστάσεις. Σε βοηθάει να πάρεις σημαντικές αποφάσεις. Σε βοηθάει να κάνεις επιλογές και να θέσεις στόχους. Σου επιτρέπει να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου και να τον καταλάβεις καλύτερα. Πολλές φορές οι άνθρωποι δυστυχώς αποφεύγουν να καθίσουν και να κάνουν σημαντικές συζητήσεις με τον εαυτό τους. Είναι όμως απαραίτητο, αυτές οι συζητήσεις να γίνουν. Πίστεψε με, αν δεν τις κάνεις τώρα θα αναγκαστείς να τις κάνεις αργότερα και αυτό δεν είναι προτιμότερο για εσένα. Πάρε λοιπόν αυτή την ευκαιρία, για να μιλήσεις με τον εαυτό σου. Αν θες, γράψε όλα αυτά που σκέφτεσαι και νιώθεις, και στη συνέχεια βάλε στόχους που θα σε βελτιώσουν, θα σε εξελίξουν και θα επηρεάσουν θετικά τη ζωή σου.

Ιδίως εσύ που σε αυτήν την περίοδο είσαι εντελώς μόνος στο σπίτι και έχεις άπλετο χρόνο στη διάθεσή σου, είσαι ακόμη πιο τυχερός. Ξέρεις, αυτός ο χρόνος που θα περάσεις με τον εαυτό σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε σημαντικές αποφάσεις , αποφάσεις ζωής. Μπορεί να σε οδηγήσει σε νέους στόχους. Μπορεί να καταφέρεις να πραγματοποιήσεις κάτι πολύ σπουδαίο, που υπό άλλες συνθήκες να μην είχες την ευκαιρία, ούτε καν να το σκεφτείς. Μπορεί να δημιουργήσεις <κάτι> καινούριο.

Σκέψου μετά από μερικά χρόνια να λες: <Αυτό το συνειδητοποίησα εν καιρώ κορονοϊού > ή < Αυτό το αποφάσισα εν καιρώ κορονοϊού >, ή <Αυτό το πέτυχα εν καιρώ κορονοϊού >.

Το μυαλό μας έχει απίστευτες ικανότητες.

Κάνε στον εαυτό σου τις <σωστές> ερωτήσεις, και θα σου φανερώσει αργά ή γρήγορα όλες τις απαντήσεις.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΠΟΛΛΕΣ και δυσκολίες επίσης αλλά μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε σε τι θα εστιάσετε !

 Θα μπορούσα να γράφω για ώρες , αλλά δεν το θεωρώ απαραίτητο. Είμαι βέβαιη πως ήδη έχετε ξεκινήσει να σκέφτεστε δικές σας ευκαιρίες που μπορείτε να αρπάξετε, δικές σας ιδέες να αξιοποιήσετε.

Μόλις επικεντρωθείτε στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης σκεπτόμενοι ΟΛΑ όσα έχετε και όχι αυτά που δεν έχετε, τότε το μυαλό σας θα αρχίσει να κατεβάζει όλο και πιο φαεινές ιδέες για το πόσα πράγματα μπορείτε να κάνετε αυτήν την περίοδο και να τα χαρείτε πραγματικά.

Μόλις εστιάσετε σε όλα αυτά που ΜΠΟΡΕΙΤΕ να κάνετε και όχι σε αυτά που δεν μπορείτε να κάνετε, τότε θα βοηθήσετε τον εαυτό σας να αξιοποιήσει όλο και περισσότερο τις ευκαιρίες που σας παρουσιάζονται.

Ίσως αυτός ο θετικός και δημιουργικός σας τρόπος σκέψης να γίνει η αφορμή να νιώσουν και άλλα άτομα πολύ καλύτερα.

Για ακόμη μια φορά, σε ευχαριστώ ΘΕΡΜΑ για την εμπιστοσύνη που μου δείχνεις και που είσαι μέλος της διαδικτυακής οικογένειας του Upgrade-Your-Self.com

Κοινοποίησε ΕΛΕΥΘΕΡΑ !

Ίσως να υπάρχουν άτομα που χρειάζεται να διαβάσουν αυτό το άρθρο!

Μαρία Λάμπρου
Συγγραφέας 
Life Coach
Κλινική Υπνοθεραπεύτρια
Νευρογλωσσικός προγραμματιστής

Τελευταία σχόλια

15.11 | 13:29

Έχω απαιτητική καθημερινότητα και ο συνδυασμός των ηχητικών εσωτερικής ενδυνάμωσης και ηρεμίας με βοήθησαν να γίνω πιο ήρεμος άνθρωπος. Μεγάλο εύγε για τα προϊόντα σας.

24.08 | 10:56

Τα ηχητικά ύπνωσης με έχουν βοηθήσει στο να αισθάνομαι καλύτερα με τον εαυτό μου σε σημαντικό βαθμό. Σας ευχαριστώ πολύ.

27.07 | 17:12

Έχω πάρει όλα σου τα ηχητικά! Έχω ξετρελαθεί! Με βοήθησαν πολύ και με βοηθάνε! Ανυπομονώ να φτιάξεις κι άλλα….!

25.07 | 07:33

16 κιλά έφυγαν…. Σε υπερευχαριστω!!!! Ούτε και εγώ δεν το πιστεύω. Άλλαξε η ζωή μου!

Κοινοποίηση σελίδας